Sisältömarkkinointi ei ole yksittäisiä kokeiluja tai tekemistä siellä sun täällä ja vähän silloin sun tällöin, kun se sattuu huvittamaan. Onnistunut ja tuloksellinen sisältömarkkinointi on systemaattista työtä, se on systemaattista ja suunnitelmallista tekemistä. Voimakas paino sanalla työ. Sisältö ei synny itsestään ja vahingossa, tarvitaan selkeä strategia ja sisältömarkkinoinnin suunnitelma. Strategia ja suunnitelma, jotka kuitenkin joustavat tarpeen mukaan ja joita voidaan soveltaa olemassa oleviin tapahtumiin. Sisältö on tässä ja nyt, ei ole aikaa kutsua koolle isoa ryhmää, jossa mietitään, miten reagoidaan olemassa olevaan tilanteeseen. Reagoitava on heti.

Nämäkään eivät vielä yksin riitä. Tekemiseen tarvitaan erilaisia työkaluja, siihen tarvitaan osaamista ja näkemystä ja ihminen. Tarvitaan henkilö, joka on aidosti innostunut, ymmärtää yrityksen strategian ja on kykenevä tekemään suunnitelman sen pohjalta sekä toteuttamaan tai valvomaan itse työn toteutusta.

Tänä syksynä julkistettiin Spoonin ja Norstatin teettämä ensimmäinen pohjoismaiseen markkinaan keskittyvä tutkimus sisältömarkkinoinnista. Julkistettu tutkimus tarjoaa mielestäni varsin hyvän ja kattavan yleiskuvan siitä, mikä on sisältömarkkinoinnin tila Pohjoismaissa tällä hetkellä. Lisäksi se avaa isolla kuvalla sitä, millaisia haasteita/ongelmakohtia sisältömarkkinointiin liittyen Pohjoismaista löytyy. Tutkimukseen osallistui yhteensä 300 markkinoijaa Suomesta, Tanskasta, Norjasta ja Ruotsista.

Sisältömarkkinointia tutkimukseen osallistuneista suomalaisista yrityksistä kertoo tekevänsä peräti 84%. Tämä oli jopa yllättäin enemmän, kuin muissa Pohjoismaissa. Siitä huolimatta tuloksia meillä saadaan aikaan vähemmän, kuin muissa Pohjoismaissa ja niitä myös mitataan vähemmän, kuin muissa Pohjoismaissa.

Hmmm…. mitä ihmettä? Tämä synnytti itselläni välittömästi ajatuksia siitä, että ehkä meillä edelleenkin tehdään sisältömarkkinointia yritysten mielestä silloin, kun ollaan mukana eri sosiaalisen median kanavissa, esimerkiksi Facebookissa on yrityssivut. Voisiko kuitenkin olla niin, että niihin ei lopulta panosteta niin paljon, kuin pitäisi. Tehdään, kerrotaan, päivitetään ja toteutetaan. Ei kuitenkaan systemaattisesti tai niin, että ollaan aidosti vuorovaikutuksessa kohderyhmien kanssa. Sisältömarkkinointi on kahdensuuntaista viestintää, sen pitää tuntua henkilökohtaiselta ja sen myös pitää olla aitoa. Esitetekstien kopioiminen ja viestinnän “tuuppaaminen” ei ole sisältömarkkinointia, se on mainontaa, mikä on ihan eri juttu.

Pienemmissä yrityksissä somen päivityksistä yleensä vastaa se, kenelle tehtävä on “määrätty” tai kenelle se jotenkin sujuvasti sattuu sopimaan. Tekeminen ei kuitenkaan ole systemaattista ja määrätietoista, eikä sitä myöskään valvota. Tee mitä lystäät, kunhan teet jotakin -mentaliteetilla. Sisältömarkkinointia ei ole se, että tehdään postaus tai kirjoitetaan blogi silloin tällöin. Enkä usko, että tätä tapahtuu vain pienissä yrityksissä. Oma rohkea arvioni on se, että tilanne on sama isoissa, tosin isommassa mittakaavassa ja somesta saattaa vastata isompi tiimi, jossa kuitenkin kulminoituu nämä pienen yrityksen yhden hengen tiimin ongelmakohdat. Ei riitä, että ollaan mukana ja tuupataan ulos mainosmaista sisältöä.

Tutkimuksen mukaan suomalaisista siisältömarkkinointia tekevistä yrityksista vain 37% kertoo, että heille on laadittu sisältömarkkinoinnin strategia. Ruotsalaiset olivat tässäkin asiassa parhaassa iskussa, heillä strategia löytyy peräti 60% sisältömarkkinointia tekeviltä yrityksiltä.

Ilahduttavaa on kuitenkin se, että suomalaisista sisältömarkkinointia tekevistä yrityksistä 60% aikoo kasvattaa käytössä olevia sisältömarkkinoinnin budjettejaan ja 40% aikoo pitää budjetin ennallaan.

Tämä osoittaa mielestäni sen, että sosiaalisen median kanavien merkitys on selkiintynyt ja ne myös koetaan merkityksellisiksi. Iso ongelma some -markkinoinnissa oli pitkään alan itsensä ajama “halpuutusmielikuva”. On totta, että esimerkiksi Facebook -markkinointi on edullista moneen muuhun välineeseen verrattuna, mutta se on vain yksi osa-alue isossa kokonaisuudessa.

Sisällön luominen ja tekeminen yrityksen sosiaalisen median kanaviin on markkinointipanostus, siihen tarvitaan luovaa ajattelua, osaamista, yrityksen toiminnan tuntemusta, intohimoa ja ihminen. Ihminen ei ole ilmainen, eikä osaamistakaan ilmaiseksi saa. Tee itse ja tee kunnolla tai palkkaa ammattilainen ja vaadi rahallesi kunnon vastine.

New Work Factory on Kokkolassa sijaitseva markkinointitoimisto, joka tarjoaa yrityksille markkinoinnin palveluja.  #sosiaalisiakohtaamisia  #sanoistatekoihin

New Work Factory on markkinointitoimisto, joka tarjoaa asiakkailleen erilaisia markkinoinnin palveluja. Sisällöntuotanto, eli markkinoinnillinen sisältöjournalismi on iso osa palveluvalikoimaamme. Yksinkertaisimmin sanottuna sisällöntuotantoa yrityksesi sosiaalisen median kanaviin esimerkiksi Facebook, Instagram, blogit jne. Meidän kauttamme saat yrityksellesi WordPress -pohjalle rakennetut kotisivut tai verkkokaupan. Suunnittelemme myös logoja ja rakennamme yrityksellesi visuaalisen ilmeen. Toteutamme tarvittaessa erilaisia tapahtumia ja erityisesti sydäntämme lähellä ovat valtakunnalliset konsulenttitapahtumat, eli myyntiesittelyt vähittäiskaupoissa. Jos voimme olla avuksi, niin ota ihmeessä yhteyttä ja jutellaan lisää.

Markkinointitoimisto New Work Factory, Minna Furu, puhelin 040 558 6045 tai s-posti minna@newworkfactory.com.