Jokainen meistä varmastikin joutuu tuskailemaan salasanojen kanssa. Salasanoja pitää muistaa koko ajan yhä enemmän ja enemmän. Minulle on annettu neuvo siitä, miten muistamista voi helpottaa. Ideana on se, että mielessä pidetään vain yksi salasananpätkä, joka toistuu osana ihan kaikkia salasanoja. Loppuosan määrittelet itse ja kirjaat talteen. Tällainen muistiinpano voi helposti olla koneella tai kulkea mukana, kun ei tarvitse pelätä, että niiden avulla Sinun omiin tileihisi pääsisi murtautumaan. No, onhan tämä ihan kiva idea, mutta kovin hankala.

Salasanojen muistaminen on yksi suurimpia käytännön ongelmia tietoyhteiskunnassa. Salasanojen unohtaminen on täysin inhimillistä ja sitä ei nyt ainakaan kannata hävetä. Olen varma, että suurimmalle osalle muistaminen tuottaa hankaluuksia.

Turvallisen salasanan käyttäminen on erittäin tärkeää. Tietotekniikan kehittyessä ja koneiden nopeutuessa mahdolliset murtautujat pystyvät kokeilemaan valtavan määrän erilaisia yhdistelmiä ja vain sekunneissa. Tämä puolestaan johtaa siihen, että salasanojen pituuksia joudutaan koko ajan pidentämään.

Tämän jokapäiväisen ongelman ovat ratkaiseet useammatkin toimijat, tarjoamalla salasanojen hallintaohjelmia. LastPass on yksi näistä. LastPass pääsi Lifehackerin listalle, jossa se rankkasi viisi parasta salasanojen hallintaohjelmaa. Salasanojen tallentaminen pilveen saattaa kuulostaa ensi tuntumalta hieman arveluttavalta, mutta LastPass tarjoaa myös kaksivaiheista autentikointia, mikä tekee siitä entistäkin turvallisemman, jos otat käyttöön esimerkiksi Goolen Aunthenticatorin.

LastPassilla on ilmaisversio, jonka avulla pääsee hyvin vauhtiin. Kaikki salasanat yhdessä paikassa ja mikä parasta yhden ainoan salasanan takana, tämä vapauttaa varsin paljon aivokapasiteettia muiden asioiden muistamiselle :). Valitettavasti ohjelman suomentaminen on vieläkin pahasti kesken, mutta eiköhän sekin sieltä pikkuhiljaa valmistu.

Wikipediassa tietoa LastPassista: https://fi.wikipedia.org/wiki/LastPass

LastPass kotisivut: https://lastpass.com/