Verkosta löytyy satoja kuvapankkeja. New Work Factoryn vinkkipankissa esittelemme näitä mahdollisuuksia aika ajoin. Osassa saat kuvat täysin vapaasti omaan käyttöösi, myös markkinoinnillisiin tarkoituksiin, kuten omille kotisivuille, esitteisiin ja muihin yritysmateriaaleiisi. On ehdottoman tärkeää selvittää kuvien käyttöoikeudet, ennenkuin otat niitä omaan käyttöösi. Tässä alla listaus ja tietoja merkinnöistä. Kuvaajien tekijänoikeuksia pitää noudattaa. SInäkään et haluaisi, että kuviasi käytetään missä ja miten sattuu.

Kuvapankkikuvien käyttö on monissa kohdin mielestäni perusteltua. Erityisesti yrityksen starttivaiheessa materiaalista on usein pulaa, omat kuvaustaidot eivät ole riittävän hyvät ja ammattivalokuvaajan palkkaamiseen ei ole varaa. Suosittelen mieluumin käyttämään laadukkaita kuvapankkikuvia, kuin itse ottamia, mikäli taidot eivät siihen riitä. Visuaalisuudella ja kuvilla on tänä päivänä suuri merkitys. Esimerkiksi kotisivujesi tarkoituksena on viestiä yrityksestäsi mahdollisimman positiivisesti, huonot kuvat pilaavat tunnelman välittömästi ja voit helposti luoda amatöörimäisen vaikutelman, joka ei tietenkään ole hyväksi liiketoiminnallesi. Jos sinulla ei vielä ole kuvia omista töistäsi (kampaukset, hoidot, tuotteet, toimistotilat jne.), voit käyttää näitä ilmaisia kuvia fiiliskuvina ja ajan myötä voit täydentää esimerkiksi kotisivuasi ammattivalokuvaajan ottamilla kuvilla. Kuvaajan kanssa kannattaa aina sopia/tarkistaa kuvien käyttöoikeudet, jottei tule mitään turhia epäselvyyksiä myöhemmässä vaiheessa.

Tässä listausta kuvien käyttöoikeuksista ja merkinnöistä, ole hyvä!

Ei kaupallinen – Non Commercial (NC): Tällaisia kuvia et saa ottaa käyttöön kaupallisiin tarkoituksiin, esimerkiksi yrityksen verkkosivustolle, esitteisiin tai muuhun vastaavaan materiaaliin. Sitävastoin voit käyttää näitä kuvia henkilökohtaisessa käytössäsi, esimerkkinä henkilökohtainen blogi. Jos tarkoituksena on kaupallista blogi jonakin päivänä, niin siinä tapauksessa lienee suositeltavaa jättää tällaiset kuvat kokonaan käyttämättä. Kuvaajan tiedot on aina mainittava kuvan käytön yhteydessä, voit vaikka kirjoittaa kuvan alareunaan “photo: kuvaajan nimi” tai lisätä tiedot kuvatekstiin.

Ei muutoksia – No derivative work (ND): Kuva on vapaasti käytettävissä myös kaupallisessa tarkoituksessa. Huomioitavaa on se, että kuvaa ei saa muokata millään tavoin. Et voi muuttaa sävyjä, leikata, muotoilla tms. Kuvaajan tiedot tulee aina mainita kuvan käytön yhteydessä. Voit lisätä kuvaajan tiedon esim. kuvan alareunaan tekstillä “photo: kuvaajan nimi) tai kirjoita tiedot kuvatekstin yhteyteen.

Nimeä – Attribution (BY): Tämä merkintä mahdollistaa kuvien käyttämisen sekä omassa että kaupallisessa tarkoituksessa. Voi myös muokata alkuperäistä kuvaa. Kuvaajan tiedot on aina merkittävä kuvan yhteydessä. Voit lisätä kuvaajan tiedon esim. kuvan alareunaan kirjoittamalla “photo: kuvaajan nimi” tai lisätä maininnan kuvaajasta kuvatekstin yhteyteen.

Täysin vapaat käyttöoikeudet – CCO (BY) Kuvan tekijän nimeä ei tarvitse mainita ja kuvaa voi muokata, jakaa, kopioida ja esittää ilman minkäänlaisia rajoituksisa. Yksi tällainen kuvapankki on mm. Pixabay, josta kirjoitin täällä vinkkipankissa aikaisemmin.

Jaa samoin – Share-alike (SA): Tässä tapauksessa voit muokata ja käyttää kuvaa täysin oman mielesi mukaan. Edellyttää kuitenkin sitä, että itse annat käsittelemääsi kuvaan täysin samat käyttöoikeudet, kuin mitä alkuperäisellekin kuvalle on annettu.

Hyvien kuvituskuvien etsiminen ja löytäminen vie aikaa, mutta siihen kannattaa panostaa kunnolla. Toteutimme New Work Factoryssä juuri viime viikolla yhden projektin, jonne tarvitsimme yhteensä viisi fiiliskuvaa. Budjetti oli rajallinen, joten käytimme ilmaisia kuvapankkikuvia. Selasimme läpi neljä erilaista kuvapankkia. Kuvat löysimme sieltä sun täältä ja aikaa siihen kului useita tunteja. Kuvien etsiminen ja valinta saattaa kuulostaa helpolta ja nopealta, mutta sitä se ei ole. Ennen aloitusta kannattaa luoda mielessään kuva siitä, millainen kuvamaailman pitäisi olla ja keskittyä juuri sellaisten kuvien etsimiseen. Kuvapankkeja selailtaessa ideat lähtevät nimittäin erittäin helposti rönsyilemään ja jos saa koko ajan uuden idean, ei valmista tule ollenkaan.

PS. Tämän artikkelin kuva on ilmaisesta kuvapankista (Pixabay), sitä ei ole käsitelty tai muokattu ja kuvaajan nimeä ei vaadita. Kuva valittu puhtaasti sillä periaatteella, että se sopii hyvin kotisivujemme muuhun värimaailmaan :):

New Work Factory on Kokkolassa sijaitseva markkinointitoimisto, joka tarjoaa yrityksille markkinoinnin palveluja. Palveluvalikkomme pitää sisällään tapahtumat (konsulentit, messuosastot, yritystilaisuudet jne.), sisältömarkkinoinnin ja sisällöntuotannon sosiaalisten medioiden kanaviin (Facebook, Instagram, blogiartikkelit jne.), graafisen suunnittelun (logosuunnittelu, graafinen ohjeistus) sekä kotisivujen  ja verkkokauppojen tuottamisen aina suunnittelua myöten rakennettuna WordPress -alustalle.

#sosiaalisiakohtaamisialivenäjaverkossa  #sanoistatekoihin